Pro Evolution Soccer (PES) – eFOOTBALL 2023

Jarenlang is er een strijd geweest tussen de voetbalspelliefhebbers. Wat is nou een betere game, FIFA of PES? In deze tijd stond FIFA vooral bekend als de commerciële gigant met veel budget en de gelikte spellen. Toch werd FIFA destijds vaak door de echte fanaten bestempeld als een ‘arcadespel’. Voor de realistische gameplay moest je bij de kleine concurrent Pro Evolution Soccer zijn.

PES 2023 vs FIFA 2023

Bestaat PES nog?

Meteen maar even de belangrijkste vraag beantwoorden: Waar is PES de afgelopen jaren gebleven, en bestaat het nog wel? Nou, ja. De ontwikkelaars Konami hebben eigenlijk aan rebranding gedaan. Tegenwoordig wordt het spel onder een andere naam op de markt gebracht, namelijk eFootball 2023.

Is eFOOTBALL 2023 Gratis?

Ja! Je kunt dit spel gratis downloaden op Steam. En dat is misschien maar goed ook, want de recensies zijn niet heel lovend. eFootball wordt beoordeeld met een 5.1 gemiddeld, en dat is dus overwegend negatief. Dit heeft vooral te danken aan de beperkte spelopties en de engine die niet meer kan tippen aan die van de EA sports.

Is er ook een Ultimate Team in PES?

eFootball heeft het succes van FUT natuurlijk ook gemerkt, en een soorgelijke gamemode op de markt gebracht onder de naam eFootball™ World. Je kunt hier spelerskaarten kopen, je droomteam bouwen en tegenstanders over de hele wereld uitdagen. Er is zelfs een soorgelijke store als bij FIFA en je kunt natuurlijk de eFootball coins kopen om je team snel een impuls te gevne.  

Wat is beter, FIFA of PES?

Dan wordt het toch tijd om de eeuwenoude vraag te beantwoorden. En eigenlijk, is het antwoord heel simpel. FIFA 23 is een beter spel dan EFootball 2023. Toch zijn sommige aspecten van eFootball beter, en kan EA Sports een hoop leren van Konami. Hieronder een kort overzicht van alle punten:

De Graphics

In grote lijnen ziet FIFA er gewoon beter uit dan Pro Evolution Soccer. Dit is al jaren zo geweest en heeft te maken met de nieuwere game-engine, de hypermotion technologie en de eindeloze put geld die EA Sports ter beschikking heeft om dit spel een succes te maken. Je ziet het resultaat terug in de stadiums, de manier van spelen, de bewegingen van de spelers en meer. PES kan hier simpelweg niet aan tippen, maar slaagt er wel in om sommige spelers extreem realistisch vorm te geven.

De Gameplay

Over smaak valt niet te twisten en, ehm, over gameplay eigenlijk ook niet. eFootball speelt iets minder snel dan FIFA, waardoor het creëren van kansen van langzamer (en realistischer) verloopt dan de flipperkast-aanvallen van FIFA. Ook het afmaken in PES vinden wij beter, bij FIFA heb je toch vaak het idee dat je steeds vanaf dezelfde hoeken en afstanden moet schieten om te scoren. Bij ‘het kleine broertje’ voelt het allemaal wat willekeuriger en daardoor natuurlijker. Echter zijn de opties bij FIFA ook in het veld veel groter, er zijn meer soorten passeerbewegingen, een grotere arsenaal aan trucs en de spelers kennen talloze manieren om een bal aan te nemen of te passen. PES voelt dan toch al snel monotoon aan.

Onze mening

Wil je je langdurig vermaken met een voetbalspel, dan heb je eigenlijk geen andere optie dan FIFA te spelen. De gamemode FUT is ongeëvenaard en ook career mode kent niet echt een waardige vervanger. We kunnen ondertussen voorzichtig concluderen dat het gat tussen PES en FIFA de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden. Maar goed; eerstgenoemde is gratis te downloaden en het proberen zeker waard!