Je hebt niet altijd voldoende aan de 11-basisspelers in het veld. Daarom mogen clubs in alle competities wisselen. Voorheen mocht elke club in de Eredivisie 3 keer wisselen, maar dit is al een tijdje veranderd. Er gelden ook enkele voorwaarden bij wissels. Wij zochten het allemaal voor je uit.
Wat beschouwen we als een wissel?
Een team wisselt zodra één speler het veld, voor die wedstrijd, definitief verlaat. Hiervoor in de ruil komt één van de andere wisselspelers vanaf de bank. De speler die het spel heeft verlaten mag niet meer terug het veld in.
Spelers die tijdelijk naar de kant moeten (voor bijvoorbeeld een behandeling) tellen niet mee aan de wissels.
Grappig: Wist je dat de vroegste wissel ooit al na 13 seconden plaatsvond?
De regels met betrekking tot wissels
Net zoals op het EK mag je ook in de Eredivisie vijf keer wisselen. Dit geldt voor de reguliere speeltijd. Eventuele verlengingen (b.v. in de play-offs) geven recht op één extra wissel. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen waar we hieronder op terugkomen.
Het is belangrijk om te benoemen dat deze vijf wissels maximaal in drie keer ingebracht mogen worden. Wissels in de rust tellen hierbij niet mee. Elk team in de Eredivisie heeft maximaal vier wisselmomenten.
Uitzondering bij hoofdblessure
Als een speler geblesseerd raakt aan zijn hoofd, tellen mogelijk andere regels. Indien er namelijk een vermoeden is van een potentiële hersenschudding, mag er extra worden gewisseld. Deze regel is via een pilot in het leven geroepen om spelers te beschermen tegen verdere hersenschade. Ondertussen is de regel voor het aantal wissels ook definitief.
Heel simpel uitgelegd: Een wissel voor een hoofdkwetsuur telt niet mee. Het zou dus kunnen dat jouw favoriete team (Ajax, PSV, Feyenoord?) aankomend seizoen gebruik kunnen maken van maar liefst zes wisselspelers.