Zoveel verdient de nieuwe trainer van Ajax

Francesco Farioli is de nieuwe coach van AFC Ajax. De jeugdige coach is pas 35-jaar, en krijgt het nu al te zeggen over het eerste elftal van de Amsterdammers. Met de Italiaanse trainer hoopt Ajax de nare nasmaak weg te spoelen van afgelopen seizoen. De coach heeft zijn strepen verdiend bij Alanyaspor en Nice. Heel leuk allemaal, maar wat verdient Farioli als trainer van Ajax eigenlijk per jaar?

Farioli als Ajax Coach Salaris

Over Francesco Farioli

Francesco Farioli is een Italiaanse voetbaltrainer, geboren op 10 april 1989. Hij begon zijn carrière als assistent-trainer bij clubs als Benevento en Sassuolo in Italië. Farioli is bekend om zijn moderne benadering van het voetbal, waarbij hij de nadruk legt op balbezit en hoge pressing. In 2021 werd hij benoemd tot hoofdtrainer van Alanyaspor in de Turkse Süper Lig, waar hij indruk maakte met zijn tactische kennis en innovatieve speelstijl. Onder zijn leiding behaalde Alanyaspor goede resultaten en verraste het veel grotere clubs. Dit leidde uiteindelijk tot zijn stap naar OGC Nice. Ook hier heeft hij een goed seizoen achter de rug. Ajax had genoeg gezien, en overtuigde hem naar Amsterdam te komen.

Farioli staat bekend om zijn vermogen om jonge spelers te ontwikkelen en te integreren in het eerste elftal. Zijn coachingstijl wordt vaak vergeleken met die van topcoaches als Pep Guardiola en Maurizio Sarri.

foto: Ajax.nl

Wat verdient hij als Ajax coach?

Als trainer c.q. coach van Ajax heeft Farioli te maken met een flinke verantwoordelijkheid. Over het algemeen is de tendens toch wel: presteren of je ligt eruit. Farioli is flink aan de weg aan het timmeren als coach, maar is nog geen gerenommeerde naam in de voetbalwereld. Deze aspecten spelen allemaal mee in het salarisaanbod. We weten dat het salaris van een Ajax-coach altijd bestaat uit een vaste beloning en een variabele beloning. Het vaste component is zijn salaris, en dit kan via bonussen oplopen. Deze bonussen worden uitgekeerd bij goed presteren. Wordt Ajax kampioen, dan kan Farioli zomaar een paar ton extra bijschrijven.

Om antwoord te geven op de vraag. Ajax-trainer Farioli verdient momenteel bij Ajax in totaal zo’n 1.5 miljoen euro per jaar. Dit is in lijn met wat coaches zoals Maurice Steijn bij Ajax opstreken. Erik ten Hag verdiende in zijn laatste contractjaren bij Ajax aanzienlijk meer. In dit opzicht, is Farioli dus niet per se een dure coach.