­­­FIFA 23 Ultimate Team: Verslavend?

Ultimate Team is sinds jaar en dag de meest-gespeelde spelmodus onder de FIFA spelers. Dit komt, doordat Ultimate Team een bepaalde diepgang biedt, die andere spelvarianten niet bieden. Velen zullen zeggen dat het zelfs verslavend is! Hoe komt dat eigenlijk? Wij leggen het hier onder uit:

Electronic Arts, de uitgever van heel veel games, waaronder FIFA, Madden en Titanfall, heeft ondertussen het trucje aardig door.  Je ziet dat ze erin slagen om in veel van hun games opbouwen rondom drie pijlers. Wij zien bij FIFA 23, Ultimate Team de volgende succesformule:

Competitie: Ultimate Team is offline en online te spelen. Er zijn verschillende divisies, waardoor je jezelf kan meten met spelers van hetzelfde niveau. De fanatieke speler zal zijn best doen om tot de hogere divisies te komen, wat gestimuleerd wordt door de hogere prijzen. Toe aan de ultieme uitdaging? Doe dan eens mee aan Weekend League.

Teambuilding & Transfermarkt: Deze onderdelen zorgen ervoor dat FIFA meer is dan alleen een voetbalspel. Door de regie te hebben over je eigen team, komt er veel meer tactiek en strategie bij kijken. Daarnaast is het mogelijk om spelers te kopen voor in je eigen team, maar ook om door te verkopen. Hierdoor hebben FIFA spelers meerdere manieren om tot hun droomteam te komen.

Progressie: Om dezelfde reden dat vaak mmorpg’s zo verslavend zijn, is dat bij FIFA ook het geval. Er is namelijk bij FIFA altijd wel wat te doen. Er is altijd iets te verbeteren aan je team, een achievement te behalen of een squad building challenge om te voltooien. Al deze manieren van progressie zorgen voor dopamine, wat het verleidelijk maakt om te blijven spelen en terugkomen.

Waarom zijn FIFA packs zo verslavend?

Helaas heeft Ultimate Team ook een schaduwkant. Zo heeft de Kansspelautoriteit EA al eerder op de vingers getikt en zelfs het kopen van de packs verboden. Electronic Arts ging in hoger beroep en heeft deze zaak uiteindelijk gewonnen. Het openen van de packs zou niet als kansspel mogen worden aangemerkt.

Toch is het duidelijk dat niet iedereen even blij is met dit ‘loot box’ mechanisme. Het zou namelijk veel te verslavend zijn en bovendien worden (vooral jonge) spelers op het verkeerde been gezet.

Gokken

Het openen van de FIFA packs is in essentie gokken. Je geeft (digitaal) geld uit in de hoop om een prijs te winnen in de vorm van een goede speler. Het nadeel is, dat EA de winstkans dusdanig beïnvloed dat spelers genoeg winnen om terug te komen, maar de echt goede kaarten enorm zeldzaam zijn. Zolang mensen niet de hoofdprijs hebben, blijven ze immers doorgaan.

Verslavende Mechanismen

Net als in casino’s maakt ook EA gebruik van allerlei geluiden en visuals om het openen van de packs zo spannend mogelijk te maken. Zo wordt er slim gebruik gemaakt van spanningsopbouw en muziek om je op het puntje van de stoel te krijgen. Als de prijs dan tegenvalt, wil je niks anders dan nog een pakketje openen.

Duur

De pakketjes zijn gewoon heel erg duur. FIFA stelt dat 80% van de spelers nooit echt geld uitgeeft in het spel, maar het duurt lang om de coins bij elkaar spelen voor de duurdere packs. Bovendien maak je nog vaak verlies ook. Niet zo gek dus, dat mensen dan eerder neigen om echt geld te gebruiken.

Wij raden daarom aan om weg te blijven van het kopen van de packs. Het loont veel meer om meteen spelers te kopen, of om je geld slim in te zetten voor het handelen op de transfermarkt. Liever toch snel muntjes? Kijk dan eens bij onze partners. Dat is pas echt waarde voor je geld.