Zoveel wissels mag je inzetten op het EK 2024

Het EK 2024 is ondertussen goed en wel begonnen. Een veelgestelde vraag die we dan nu ook horen is: Hoeveel wissels mogen de teams inzetten bij het EK van 2024? We kunnen hier maar duidelijk over zijn. Je hebt maximaal vijf wissels per ploeg, maar er gelden wel bepaalde voorwaarden.

Vijf wisselspelers in reguliere speeltijd

Gedurende 90 minuten mogen de coaches dus maar liefst vijf verschillende spelers inbrengen. Er geldt wel één voorwaarde; en dat is dat je maar drie wisselmomenten mag gebruiken, gedurende de wedstrijd (naast de rust). Een team mag drie keer het spel stil leggen om te wisselen. Daarom zie je relatief veel dubbele wissels tijdens het EK 2024.

Aantal wissels EK 2024

Uitzondering bij hoofdblessures

Mocht een speler geblesseerd raken aan zijn hoofd, dan kan het zo zijn dat dit team een extra wissel mag toepassen. Zo proberen ze het risico op onnodig hersenletsel te voorkomen. Vooral spelers die mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen (na bijvoorbeeld een botsing) mogen ‘gratis‘ wisselen. Let op: Als een speler eenmaal het veld heeft verlaten voor een andere speler, dan mag deze speler niet meer terugkeren op het veld.

Verlenging

Mochten we tegen verlengingen aanlopen bij het EK 2024, dan mogen de clubs één extra speler wisselen. Ook als een team al vijf keer heeft gewisseld, mag dus een 6e speler in de ploeg komen.

Samenvatting:

Een club mag op het EK 2024 altijd vijf wisselspelers gebruiken. Dit moet wel gebeuren in maximaal drie spelonderbrekingen. In de verlenging mag nog één extra keer worden gewisseld. Spelers die i.v.m. een hoofdblessure van het veld moeten, tellen niet mee aan de wissels. In totaal hebben de ploegen beschikking tot maximaal 26 spelers en dus 15 wisselspelers (!)