18 fascinerende voetbal, EK en FIFA feitjes!

Eerder hebben we geschreven over grappige voetbalnamen. Mocht je nog inspiratie daarvoor nodig hebben, lees dat artikel dan even! Nu hebben we voor de FIFA en voetbal liefhebbers ook een een aantal vermakelijke feitjes op een rijtje gezet. Wist je dit al over het EK, voetbal en FIFA? Als je nu geen zin krijgt in het EK, dan weten wij het ook niet meer!

  1. Record Gele Kaarten: In de WK-wedstrijd van 2006 tussen Portugal en Nederland werden maar liefst 16 gele kaarten en 4 rode kaarten uitgedeeld. Dit leverde de bijnaam de “Slag van Neurenberg” op. Heerlijk om deze wedstrijd terug te kijken. Wist je trouwens dat Pepe toen ook al in Portugal speelde? Bij het EK van 2024 is de ondertussen 41-jarige routinier gewoon weer van de partij. Respect!
  1. Vliegende Keep: Paraguayaans doelman José Luis Chilavert scoorde tijdens zijn carrière 67 doelpunten, waarvan vele vrije trappen en strafschoppen. Hij is de enige doelman die een hattrick heeft gescoord in een professionele wedstrijd. Eeuwig zonde dat we tegenwoordig geen keepers meer zien aantreden voor het nemen van vrije trappen.
  1. Busje komt zo: Het Zuid-Koreaanse nationale team miste hun bus naar het stadion tijdens het WK 1954, waardoor ze te laat kwamen en bijna gediskwalificeerd werden.
  1. Rookpauze: Tijdens het WK 1974 in Duitsland werd het Nederlandse team betrapt op het roken van sigaretten in de kleedkamer tijdens de rust van een wedstrijd. Even shaggy time zullen ze wel gedacht hebben. Tegenwoordig kun je je dit niet meer voorstellen in de rust. Jaren geleden rookten veel grote voetballers, waaronder Johan Cruyff. In de laatste jaren zijn spelers zoals Naingolan, Wilshire en Ibrahimovic nog wel eens betrapt op roken.
  1. Eenhoorn-Mascotte: Tijdens het EK 2016 in Frankrijk werd de Ierse fans een eenhoorn-maskot genoemd vanwege hun enthousiaste verkleedpartijen, waaronder een opblaasbare eenhoorn.

Bizarre feitjes WK:

  1. Eigen Doelpunt leidt tot dood: Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd scoorde de Colombiaanse speler Andrés Escobar een eigen doelpunt in het WK 1994, wat leidde tot zijn tragische dood kort na het toernooi.

Op 2 juli, ondanks waarschuwingen van zijn manager Roberto Maturana en ploeggenoot Chonto Herrera, ging Escobar voor het eerst sinds de uitschakeling op het WK uit met vrienden. In de El Indio Bar in Medellín genoot hij van een paar drankjes en had een vrolijke tijd. Hij werd echter beledigd en zijn fout tegen de VS werd sarcastisch toegejuicht. Escobar verliet de bar, maar vier mannen volgden hem en bleven hem lastigvallen. Boos reed Escobar weg en riep dat zijn eigen doelpunt “een eerlijke fout” was geweest. De situatie escaleerde, en Escobar werd met zes kogels in het hoofd neergeschoten, wat hem fataal werd. Het is nooit volledig opgehelderd of de moord in opdracht van een goksyndicaat werd gepleegd of door een gewone ruzie.

Feitjes voetbal, EK en FIFA
Bron: LA-Times
  1. Zout op het Veld: In 1950 strooiden Uruguayaanse fans zout op het veld voor de WK-finale tegen Brazilië. Dit zou geluk moeten brengen. Nog meer bijzonder was wellicht Salt Bae tijdens het WK van 2022. Die besloot dat hij het veld op moest na de winst van het WK om daar heel ongemakkelijk en vol trots te poseren. How can I make this about me?
  1. Bal in de Plas: Tijdens een EK-wedstrijd in 1988 kwam de bal tot stilstand in een plas water op het veld. wat leidde tot een komische misser van de Nederlandse speler Ruud Gullit.

Grappige Weetjes

  1. Toeterverbod: De vuvuzela’s tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika waren zo luid dat FIFA overwoog ze te verbieden omdat het geluid spelers en toeschouwers afleidde. Wij van FifaWorld kunnen ons dit nog maar al te goed herinneren. Wat maakte die dingen een hels kabaal. Toch is toeteren nog niet helemaal de voetbalwereld uit. Tegenwoordig zijn de Marokkaanse en Turkse voetbalfans ook nog graag in de auto te vinden na een belangrijke overwinning. Voor dit toeteren riskeren ze overigens wel boetes.
  1. Zandstorm! Tijdens het WK 1950 in Brazilië werd een wedstrijd onderbroken door een plotselinge zandstorm. Dit dwong spelers om te stoppen met spelen.
  1. Eerste Rode Kaart: De eerste rode kaart in een WK werd gegeven aan Carlos Caszely van Chili tijdens het WK 1974. Hij kreeg de kaart voor een overtreding op een Duitse speler. Zo’n mijlpaal pakken ze je nooit meer af. Rechtsstreeks het Guinness book of Records in!
  1. Hoedjes van Papier: Tijdens het WK 1978 in Argentinië droegen fans papieren hoedjes gemaakt van kranten om zichzelf te beschermen tegen de zon. Dit werd een trend die zich over het stadion verspreidde.
  1. Verkeerde Lied! Tijdens het EK 2012 in Oekraïne en Polen werd per ongeluk het volkslied van de verkeerde regio gespeeld voor het Spaanse team, wat zorgde voor verwarring en gelach onder de spelers. Het gebeurt trouwens wel vaker dat de verkeerde nummers worden afgespeeld:
  1. Gele Kaart voor Viering: Tijdens het WK 1994 kreeg de Nigeriaanse speler Rashidi Yekini een gele kaart voor het vieren van zijn doelpunt door in het net te klimmen en het net te schudden.
  1. Schaar van Cruijff: Johan Cruijff introduceerde de ‘Cruijff Turn’ tijdens het WK 1974. Deze soepele beweging is sindsdien door vele voetballers over de hele wereld gekopieerd. Toch is de souplesse van de eeuwige nummer 14 nooit nagebootst.

Feitjes over het EK

  1. Manager Op Het Veld: Tijdens het EK 2004 rende de manager van Denemarken, Morten Olsen, het veld op om zijn spelers te instrueren. Dit leidde tot veel hilariteit onder toeschouwers, maar werd door de spelers niet echt in dank afgenomen
Morton Olson
  1. Robo-Dino Mascotte: Bij het EK 2004 had Portugal een mascotte genaamd Kinas, een robotdinosaurus, die snel een favoriet werd bij kinderen en volwassenen.
  1. Verkeerde Shirtkleuren: Tijdens het EK 1996 speelde Spanje tegen Frankrijk in een wedstrijd waarin beide teams per ongeluk de verkeerde kleur shirts droegen, wat zorgde voor verwarring op het veld.