8 Tips voor OSM (Online Soccer Manager) Spelers – Win meer!

Online Soccer Manager bestaat al sinds jaar en dag. Het is daarom eens tijd dat er wat bruikbare tips zijn voor het winnen van meer wedstrijden in OSM. Dit zijn wat ons betreft de 8 belangrijkste OSM tips! PS: Wist je dat wij ook heel veel weten van FIFA?

Bijzonder: Dit is ons allereerste OSM-artikel, maar wist je dat Online Soccer Manager al 22-jaar bestaat?

1. Kies de Juiste Formatie (Opstelling) en Speelstijl

  • Aanpassing aan Strategie: Zorg ervoor dat je formatie aansluit bij je gekozen strategie.
  • Speelstijlen: Kies uit opties zoals ‘Over de Vleugels’, ‘Op de Counter’, ‘Van Afstand Schieten’, ‘Lange Bal’, en ‘Opbouw van Achteruit’ afhankelijk van je teamsterkte en wedstrijdsituatie.

Voor Manchester United kiezen we in OSM voor de verdedigende 5-3-1-1 formatie.

2. Specifieke Tactiek per Linie

  • Aanvallers: Laat ze voorin blijven.
  • Middenvelders: Houd ze in positie.
  • Verdedigers: Laat ze achterin blijven.
  • Dekking: Kies tussen Zonedekking en Mandekking gebaseerd op je verdedigingsformule.

Dit is over het algemeen de beste tactiek voor OMS. Kies dus voor de bovenstaande instellingen.

3.OSM Tips: Gebruik de Buitenspelval Effectief

  • Aanvallende opstelling (weinig verdedigers): Stel een buitenspelval in bij een kleinere verdedigingsopstelling. Voor opstellingen met drie verdedigers raden wij buitenspelval aan. Gebruik de buitenspelval dus bijvoorbeeld bij 3-4-3 en 3-5-2.
  • Vier verdedigers of meer: zet de Buitenspelval dan op ‘Nee’. Je verdedigers hebben normaal gesproken overgewicht.

4. Tackelstrategieën en Scheidsrechter

  • Pas je aan bij de Scheidsrechter:
    Een goede coach kan zich aanpassen. Wees agressief bij een softe scheidsrechter en voorzichtig bij een strenge. Op deze manier loop je niet onnodig tegen gele en rode kaarten aan, maar laat je ook niet het kaas van je brood eten. Je tacklestrategie kun je dus het beste aanpassen op basis van de scheidsrechters die je tegen komt.

5. Pas Pressie, Stijl, en Tempo Aan

  • Afhankelijk van Tegenstander: Stel je Pressie, Stijl, en Tempo in op basis van je tegenstander en je eigen teamsterkte.
    Begin hierbij altijd met de instellingen op 50 en kijk in de loop van het seizoen hoe de wedstrijden verlopen. Je kunt ervoor kiezen om tegen goed-voetballende ploegen zoals Ajax en FC Barcelona, te kiezen voor meer pressie.
  • Stijl op basis van kwaliteit tegenstander: Speel op de aanval tegen mindere tegenstanders, of tegen tegenstanders die kwetsbaar zijn in de verdediging. Kies voor een meer verdedigende instelling tegen kwalitatief goede ploegen. Je kunt hier natuurlijk meer risico’s nemen als dat het waard is. Met alles op veilig spelen word je niet kampioen!
  • Tempo: Je kunt het tempo verhogen naar één keer raken indien je de kwaliteit hiervoor hebt. Voor de meeste spelers geldt dat je het beter op ‘op balbezit spelen’ hebt kunt hebben staan. Experimenteer hier natuurlijk mee.
OMS Tips: Kies je Pressie, Stijl en Tempo bedachtzaam uit.

6. Analyseer je Selectie en Tegenstander

  • Selectiewaarde: Ken je eigen teamsterkte en vergelijk deze met die van je tegenstander om je strategie te bepalen. Eigenlijk begint elke coach met het bestuderen van de tegenstanders. In welke formatie speelt hij doorgaans, waar ligt het gevaar en waar liggen juist de kansen?
    Doorgaans kun je beter behoudender van start gaan tegen kwalitatief betere tegenstanders.

7. Wees Flexibel en Aanpasbaar

  • Dynamische Aanpassingen: Wees bereid je tactieken aan te passen op basis van wedstrijdsituaties en seizoensontwikkelingen. Een goede trainer in OSM weet één van de beste tips is om flexibel te zijn. Bijt je dus niet meteen vast aan één strategie.
    Denk hierbij ook aan de juiste spelers! Wie kun je eventueel inbrengen om je strijdplan te veranderen?

8. Leer van Ervaring

  • Analyseer Wedstrijden: Bekijk terug wat werkte en wat niet, en pas je toekomstige strategieën dienovereenkomstig hierop aan. Een échte coach heeft simpelweg tijd nodig om zijn ploeg tot het uiterste te krijgen. Dit betekent vaak dat de eerste wedstrijden vooral zijn om te leren. Gebruik deze kansen en herstel. Krijg je veel doelpunten tegen? Kijk naar defensieve impulsen of een andere formatie. Meer doelpunten nodig? Wellicht is het dan de moeite waard om je speelstijl aan te passen.

Door deze tips te integreren in je OSM spelstrategieën, kun je als beginnende speler sneller vorderingen maken en meer succes behalen in je wedstrijden. Het is essentieel om flexibel te zijn en je aan te passen aan de verschillende scenario’s die je in het spel tegenkomt.