FC 24 Chemistry: Zo werkt teamgeest!

Chemistry – in het Nederlands Teamgeest – is al jaren één van de belangrijkste onderdelen van FIFA. Ook in EA FC 24 speelt Chemistry een grote rol om je team in FUT succesvol te maken. Er is dit jaar in tegenstelling tot FIFA 23 niet enorm veel veranderd; maar de changes die er zijn lichten we voor je toe!

Dit systeem werkt hetzelfde voor alle consoles, zowel old-gen als new gen. Onderstaande tips, formules en info over icons zijn dus toepasbaar voor de Xbox, de Playstation en de PC.

FC 24 Chemistry Systeem

Zoals aangegeven werkt Chemistry in grote lijnen hetzelfde als in FIFA 23. Je kunt in totaal 33 points ontvangen. In FIFA 22 en eerdere versies moesten spelers bij elkaar op het veld staan (bv. rechtsback en rechtsmidden) om te linken. Dit is tegenwoordig gelukkig niet meer het geval.

Elke speler heeft maximaal 3 chemistry. Hoe meer spelers je hebt uit dezelfde competitie, land of club, hoe hoger de chemistry wordt tot maximaal 3. Het streven naar max chem is overigens aan te raden, want dit verhoogt de statistieken van die speler.

Belangrijk: Als je speler speelt op een positie anders dan zijn voorkeurspositie, dan heeft die speler altijd 0 chemistry. Je ziet dan een uitroepteken; en hij zal ook niet meetellen voor de chemistry van andere spelers. Plaats je deze speler weer terug in zijn voorkeurspositie, dan telt hij gewoon weer mee.

Chemistry Update EA FC: In FUT draft kun je nu éindelijk de spelers van positie wisselen om daarmee de chemistry ten goede te komen. In de voorgaande jaren kon je bv. Johan Cruyff als CF krijgen, en hem niet in een ST-rol spelen zonder teamgeest op te offeren. Die tijden zijn voorbij!

EA FC 24 Chemistry

FC 24 Chemistry Icons

Voor icons werkt het systeem dit jaar wel anders dan in FIFA 23, en wat ons betreft zijn dit goede changes. In FIFA 23 was het namelijk het geval dat Icons altijd drie chemistry hadden, maar niet meetelden in Chemistry voor andere competities. Roberto Carlos gaf bijvoorbeeld alleen maar één chemistry punt aan Braziliaanse spelers.

In EA FC 24 werkt Icon Chemistry als volgt:

  • Je Icon krijgt automatisch max chem (3) zodra hij speelt op zijn gewenste positie.
  • Icons tellen nu automatisch mee voor elke competitie. Dit betekent concreet dat als je twee icons hebt, je altijd minstens 1 volledig chemistry punt hebt voor al je spelers. Hoe het systeem precies werkt lees je hieronder:

Teamgeest Berekening EA Sports FC 24

De formule achter chemistry in EA FC 24 is hetzelfde als in FIFA 23. Dit betekent dat wordt gekeken of:

  • Je speler speelt op de juiste positie
  • Je speler speelt met spelers met dezelfde nationaliteit (land).
  • De speler speelt met andere spelers uit dezelfde competitie (bv. Eredivisie)
  • Je speler speelt met spelers van dezelfde club (bijvoorbeeld twee Ajacieden.

Let op: Zoals eerder aangegeven komt je speler uitsluitend in aanmerking voor chemistry als hij op de juiste positie staat.

Op basis van de eerdegenoemde voorwaarden worden de volgende punten toegekend.

 1 Chem2 Chem3 Chem
Team2 Spelers4 Spelers7 Spelers
Land2 Spelers5 Spelers8 Spelers
Competitie3 Spelers5 Spelers8 Spelers
Zo werkt de berekening van teamgeest in FC 24.

Als we kijken naar competitiespelers dan krijg je dus pas punten als je minstens 3 spelers uit die competitie hebt. Dit kan ook één icon zijn en twee spelers uit bv. de Premier League. 4 spelers uit één competitie levert hetzelfde aantal punten (1) op. Zodra je in totaal vijf spelers hebt krijg je hiervoor 2 punten toegekend. Natuurlijk komen hier nog de chemistry punten op basis van Club en Nationaliteit bovenop met een maximum van 3 punten.

Teamgeest van Vrouwen in EA Sports FC 24

De grootste wijziging van dit jaar is zonder twijfel het toetreden van women in EA FC 24. We lichten even voor jullie uit chemistry werkt voor de vrouwen, en hoe ze linken met de mannenspelers.

Het is goed om te begrijpen dat het systeem voor vrouwen identiek is als het systeem hierboven (en chemistry in FIFA 23). Toch zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Je kunt namelijk mannen en vrouwen linken op basis van nationaliteit en zelfs club.

Zo is er een Chelsea in de Premier League (heren) en een Chelsea in de Superleague (vrouwen). Spelers uit deze clubs geven elkaar evengoed punten in teamgeest. Hetzelfde geldt voor de nationaliteit. Braziliaanse mannenspelers geven Braziliaanse vrouwenspelers chem en vice versa.

Waar de mannen en vrouwen elkaar onderling geen punten voor kunnen geven is de competitie. Deze zijn namelijk altijd verschillend (zelfs als de club hetzelfde is). Hierdoor wordt het dus ietsjes moeilijker om max chem te krijgen tussen een mannen en vrouwenteam, maar blijven er meer dan voldoende mogelijkheden over.

Tip: Benieuwd naar inspiratie voor je team? Check dan Futbin even.