EK 2024: Poules, groepen en Mogelijke loting

Met het EK 2024 voor de deur, is het altijd spannend wat het toernooi gaat brengen. Welke tegenstanders zitten bij elkaar in de poule ingedeeld, en wie kunnen elkaar treffen? Gaan de grote favorieten hun verwachtingen waar maken, en wie zijn de grootste opvallers van het EK? Dit zijn de EK 2024 Poules. Natuurlijk blikken we ook vooruit naar de loting voor Nederland in de achtste finales.

Groep A

In groep A is Duitsland de grote favoriet. Onze oosterburen zijn één van de favorieten om het Europese Kampioenschap naar zich toe te trekken. De rest in de Poule bestaat uit Hongarije, Schotland en Zwitserland. Drie ploegen die behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn. Een spannende strijd om plek 2!

Team Vlag FIFA-ranglijst
Duitsland Germany 14
Hongarije Hungary 36
Schotland Scotland 40
Zwitserland Switzerland 15

Groep B

Is Poule B dan de groeps des doods? Spanje is op papier de favoriet met een enorm sterk team. Toch doet Kroatië het de afgelopen jaren enorm goed op Europese Toernooien, en was het zelfs finalist in het WK 2018 en tijdens de Nations League. Italië is van oudsher al een enorm degelijk en sterk voetballand. Wij verwachten spektakel. De rol van Albanië lijkt tijdens het EK 2024 niet veel meer dan die van een figurant.

Team Vlag FIFA-ranglijst
Spanje Spain 6
Kroatië Croatia 10
Italië Italy 8
Albanië Albania 66

Groep C

Poule C is ook een leuke groep op het EK 2024. Engeland is dit jaar ook één van de favorieten met de wederopstanding van Jude Bellingham en Phil Foden in de gelederen. Denemarken kan altijd verrassen met bekende gezichten zoals Christian Eriksen, Kasper Dolberg en Rasmus Højlund. Servië kijken we natuurlijk voor Dusan Tadic. Bij Slovenië staat met Jan Oblak een absolute wereldkeeper in goal.

Team Vlag FIFA-ranglijst
Engeland England 5
Denemarken Denmark 18
Slovenië Slovenia 62
Servië Serbia 29

Groep D

Poule D is de Poule van Nederland bij het EK. We hebben hier al veel over geschreven, maar de verwachting is dat een tweede plaats er zeker in moet zitten. Frankrijk is logischerwijs de favoriet, maar ook Polen en Oostenrijk zijn geduchte tegenstanders. Het zal niet makkelijk worden, maar naar de achtste finalen doorstoten moet mogelijk zijn!

Team Vlag FIFA-ranglijst
Nederland Netherlands 7
Frankrijk France 3
Oostenrijk Austria 26
Polen Poland 23

Groep E

Onze zuiderburen hebben het aardig getroffen in Groep E. De Belgen hebben heel sterke selectie, al lijkt het iets minder dan een 4-tal jaar geleden. Met tegenstanders op het EK 2024 als Slowakije, Roemenië en Oekraïne, heb je drie Oost-Europese tegenstanders. Er lopen aardige spelers rond hoor zoals Mudryk (Chelsea, Oekraïne), Drăgușin (Tottenham, Roemenië) en Škriniar (PSG, Slowakije). Toch zijn de teams een stukje minder dan die van de Rode Duivels.

Team Vlag FIFA-ranglijst
België Belgium 4
Slowakije Slovakia 45
Roemenië Romania 48
Oekraïne Ukraine 24

Groep F

Groep F wordt gevormd door Portugal, Turkije, Tsjechië en Georgië. In die volgorde verwachten we eigenlijk ook dat de eindstand wordt bepaald. Portugal heeft een sterk team met o.a. routiniers Ronaldo en Pepe in de gelederen. Turkije loopt over van het talent met o.a. Güler en Yildiz. Wellicht dat Tsjechië en Georgië nog voor een verrassing kunnen zorgen. We gaan het meemaken!

Team Vlag FIFA-ranglijst
Portugal Portugal 9
Turkije Turkey 41
Tsjechië Czech Republic 38
Georgië Georgia 78

Achtste finales EK 2024 (Programma en Loting)

Na de groepsronde volgt de achtste finale (of round of 16). Deze beginnen vanaf 29 juni 2024. Dus ook na de poules wordt er vuurwerk verwacht!

Loting achtste finale:

Mogelijke Wedstrijden voor Nederland in de Achtste Finales

Als Nederland Groep D wint (1D):

Nederland (1D) speelt tegen de nummer 2 van Groep F (2F) op 2 juli in Leipzig om 21:00 uur.

Als Nederland als tweede eindigt in Groep D (2D):

Nederland (2D) speelt tegen de nummer 2 van Groep E (2E) op 1 juli in Düsseldorf om 18:00 uur.

Mogelijke Tegenstanders uit Groep F:

Team Vlag FIFA-ranglijst
Portugal Portugal 9
Turkije Turkey 41
Tsjechië Czech Republic 38
Georgië Georgia 78

Mogelijke Tegenstanders uit Groep E:

Team Vlag FIFA-ranglijst
België Belgium 4
Slowakije Slovakia 45
Roemenië Romania 48
Oekraïne Ukraine 24