Alles over Team Chemistry in FUT 23

In FIFA 23 werkt Chemistry – ofwel teamgeest- anders dan in voorgaande jaren. Als FIFA World zijnde vinden we de nieuwe versie een behoorlijke upgrade, maar het is wel even wennen. Daarom lichten we in dit artikel uit hoe je de maximale chemistry haalt, wat allemaal een rol speelt en waar je op moet letten. Natuurlijk geven we ook enkele handige tips!

FIFA 23 Chemistry
Chemistry vertaalt letterlijk naar scheikunde of chemie. In het Nederlands gebruiken we vaker het woord teamgeest.

Maximale Chemistry in FIFA 23

In de voorgaande versies speelde je altijd toe naar een Chemistry van 100. Dit jaar is dat anders, en is het maximale aantal punten dat je hier kunt halen namelijk 33. Dit betekent, dat je voor elke speler 3 punten kunt halen. De spelers op de bank tellen niet mee, de manager heeft wel invloed. Daarover later meer.

Hoe werkt het systeem?

Eigenlijk is het heel simpel. Je spelers krijgen punten in teamgeest, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Je speler speelt op de juiste positie
  • Je speler speelt met spelers met dezelfde afkomst (land).
  • Je speler speelt met spelers uit dezelfde competitie (bv. Premier League / Eredivisie)
  • Je speler speelt met spelers van dezelfde club (bv. Ajax of Manchester United).

Als je speler niet op zijn gewenste positie speelt (de positie die op zijn kaart staat) dan heeft hij per definitie 0 chemistry punten. Je spelers op de goede positie zetten is dus prioriteit 1. Het kan hierbij handig zijn om deze spelers een position modifier te geven. Via de Player Bio kun je zien op welke positie je spelers allemaal uit de voeten kunnen.

Als je spelers op de juiste positie staan, zal het uitroepteken verdwijnen, en kunnen ze teamgeest opbouwen.

Dit gaat via de volgende berekening:

 1 Chemistry2 Chemistry3 Chemistry
Club2 Spelers4 Spelers7 Spelers
Nationaliteit2 Spelers5 Spelers8 Spelers
Competitie3 Spelers5 Spelers8 Spelers
Berekening Chemistry FIFA 23

Als je twee spelers hebt die uit hetzelfde land komen, hebben ze allebei één punt in teamgeest. Zitten ze ook bij dezelfde club, dan krijgen ze nog één punt erbij etc. Heb je minstens 3 spelers uit een competitie, dan zullen ze ook hiervoor een punt ontvangen. Uiteindelijk kun je deze verschillende chemistry-stijlen dus combineren om zo eenvoudig tot 33 punten te komen. Mocht je een speler hebben die moeilijk in je team past, kies dan voor een andere speler die bij dezelfde club hoort. Dan ben je hoe dan ook gegarandeerd van 2/3 sterren. Een belangrijke nuance t.a.v. de vorige FIFA edities; de posities waarop de spelers in het veld staan, maakt niet meer uit. Je hoeft dus niet meer je links-midden en linksback te linken. Dit geeft een hoop meer vrijheid. Zo kun je een spits en een keeper uit dezelfde competitie gebruiken om alsnog de maximale chemistry te halen.

Wat is de rol van managers in FIFA 23?

In de voetbalwereld spelen managers en coaches vaak een prominente rol. Ze zijn in hun functie verantwoordelijk voor de resultaten, hebben een grote vinger in de pap als het aankomt op het transferbeleid en ze zijn vaak het tactische brein achter een succesvolle ploeg. In FIFA 23 hebben ze een iets bescheidener aandeel, echter tellen managers ook mee voor de teamgeest. Eigenlijk kun je ze gewoon als speler beschouwen die een punt geven voor zowel hun nationaliteit en competitie. Gebruik de managers dus slim, ze kunnen net dat laatste zetje geven voor de 33 punten.

Welke impact heeft een lagere chemistry?

In dit opzicht is het systeem ook wat gemoedelijker dan de afgelopen jaren. Een lagere rating op dit onderdeel, beïnvloedt niet meer je hele teamprestatie op het veld. Echter, zullen de spelers die op minder dan 3 chemie staan, wel minder presteren dan wanneer ze drie punten hebben. Dit komt omdat hun chemistry boosts worden verminderd. Meer weten over chemistry styles? Lees dan even dit artikel.

Dat deze impact niet gigantisch is, blijkt ook wel uit Fut Champions, waar veel spelers vrede hebben met een teamgeest niet hoger dan 25. De tijden dat teamgeest alles betekende, lijkt dus wel een beetje voorbij.

Tips voor het verbeteren van Chemistry in FUT

Een veelgemaakte fout is dat je enthousiast overgaat tot het kopen van allemaal aanwinsten om er vervolgens achter te komen dat ze op het gebied van teamgeest, helemaal niet in je team passen. Wij adviseren dan ook om eerst een concept speler toe te voegen aan je team. Dit kan gewoon door in je club te zoeken op spelers, terwijl ‘concept players’ aan staat. Zo kun je eerst het effect meten voor je overgaat op de aankoop. Een andere handige tool is de calculator van Futbin. Hiermee kun je meteen advies inwinnen op basis van de spelers.